www.urologija.hrFimoza


I. Općenito o fimozi


Fimoza je suženje kože glavića (glansa) penisa. Može biti relativna, gdje se kožica još može, mada otežano, odnosno uz nelagodu ili bolove prevući preko glavića ili potpuna gdje to nije moguće. Zbog toga je otežano održavanje higijene spolovila, a moguće su i teškoće kod spolnog odnosa, te otežano mokrenje.

Može se javiti kod osoba koje imaju šećernu bolest, odnosno koje su imale neke upalne bolesti spolovila, ali i kod zdravih osoba bez jasnog razloga.

II. Klinička slike fimoze


Bolesnici se žale na otežano ili potpuno nemoguće prevlačenje kožice glavića penisa.

III. Dijagnoza fimoze


Tko? - pregled obavlja liječnik specijalista urologije

Gdje?

  1. urolog u urološkoj ambulanti u bolnici
  2. urolog u privatnoj urološkoj ordinaciji

Liječnik nakon razgovora i pregleda bolesnika postavlja dijagnozu fimoze.

IV. Liječenje fimoze


Tko? - liječnik specijalista urologije

Gdje?

  1. urolog u bolnici
  2. urolog u privatnoj urološkoj ordinaciji

Operacija fimoze - cirkumcizija


Operacija fimoze zove se cirkumcizija ili obrezivanje. Operacijom se uklanja dio kože koji je sužen i na taj se način glavić penisa „oslobađa“. Operacija se obavlja kao ambulantni zahvat, odnosno preko dnevne bolnice, a radi se u lokalnoj anesteziji. Bolesnik dobije lokalnu anesteziju iglom u području korijena penisa (dio gdje se penis spaja s donjim dijelom trbuha), te još oko kože glavića. Nakon što tkivo „utrne“, odreže se suženi dio kože, a ostali dio kože se ponovno zašije. Sam zahvat traje od 30- 45 minuta i bolesnik nakon zahvata ide kući.


Slika 1: Izgled penisa neposredno nakon operacije fimoze - cirkumcizije.

Izgled penisa neposredno nakon operacije fimoze - cirkumcizije.Bitno je da se nakon zahvata ne dobije erekcija, odnosno da se penis ne ukruti nakon operacije, jer bi se moglo desiti da šavovi popucaju, pa da bolesnik prokrvari na ranu. Zbog toga treba izbjegavati sve što bi moglo izazvati spolno uzbuđenje. Slijedeći dan nakon operacije bolesnik dolazi na kontrolu i previjanje kod urologa. Šavovi sami otpadaju za oko 2-3 tjedna nakon operacija. Bolesnik oko 6 tjedana nakon operacije može krenuti sa spolnom aktivnosti.

V. Zaključak


U nekim kulturama se cirkumcizija, znači skidanje kože glavića penisa radi već kod male djece, znači kod djece koja nemaju fimozu i to uglavnom iz religijsko-etničkih razloga, ali treba napomenuti da za ovaj zahvat postoje još i higijensko-zdravstveni razlozi. Naime, lakše je i bolje održavanje higijene spolovila kod osoba koje su imale cirkumciziju, također smatra se da ove osobe imaju manju vjerojatnost nastanka karcinoma penisa.

Nazad na vrh stranice !

Pitanja i odgovori !!!